Špenátový quiche se sýrem Krolewski

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

SUROVINY

Na náplň:

  • 500 g špenátu (může být mražený)
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany
  • 45 g sýru Krolewski L´Casei
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Muškátový oříšek
  • Tymián

Těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g máslo
  • Sůl
  • 60 ml vody

V míse smícháme mouku, přidáme máslo, lžičku soli a propracujeme v drobenku. Přilijeme vodu, vejce a vypracujeme pružné těsto. To poté rozválíme na plát. Vymažeme formu a vyložíme ji těstem, dno několikrát propíchneme vidličkou a vložíme do lednice na 20 minut. Troubu si předehřejeme na 180°C. Formu s těstem vyložíme alobalem, který zatížíme luštěninami.

Vložíme do trouby a pečeme 20 minut, poté odstraníme alobal s luštěninami a pečeme dalších 5 minut. Mezitím, co se korpus peče, připravíme si náplň. Špenát přelijeme horkou vodou a necháme v sítu okapat. Zbavíme se přebytečné tekutiny.

V míse rozmícháme 2 vejce s tvarohem, přidáme lístky tymiánu, muškátový oříšek, 2 lžičky soli, mletý pepř, nastrouhaný sýr Krolewski, smetanu a špenát, všechno důkladně promícháme. Směs nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme 40 minut. Máte-li obzvlášť rádi vejce, pak jich můžete na vršek několik rozklepnout (4 až 5), vždy odlijte trochu bílku stranou a zbytek vylijte na povrch koláče. Žloutky můžete propíchnout, poté vložte zpět do trouby a dopečte 5 až 10 minut.