Zlatý sýr

Facebook Menu

Máte na nás jakoukoliv otázku?





Proč má sýr Krolewski tak jemnou chuť?

To je tajemství výrobce – má svoji původní recepturu.

Jak dlouho sýr Krolewski zraje?

Sýr Krolewski zraje min. 4 týdny.

Odkud pochází sýr Krolewski?

Sýr Krolewski je vyroben v Polsku, z mléka krav pasoucích se v severní oblasti Mazowsze.

Proč jsou v sýru díry?

Díry vznikají působením sýrařských propionových bakterií, které způsobují v průběhu zrání vznik oxidu uhličitého.

Ten zůstává uvnitř hmoty a tak se v sýru vytvoří vzduchové bubliny – sýrová oka.

Co to je ementálský sýr?

Emmentaler je sýr původem ze Švýcarska s typickými dutinami (oky) uvnitř. Pochází z údolí řeky Emme v Kantonu Bern na úpatí Alp.

V Severní Americe a Austrálii je někdy nazýván „Swiss cheese“.

Obsah tuku v sušině je 45%

Jaké je základní dělení sýrů?

čerstvé sýry – nemají kůrku, nedávají se zrát; mají konzistenci podobnou tvarohu
(příklad: Lučina, žervé, ricotta, cottage, mascarpone)

měkké sýry – zrají krátce, obsahují menší množství vody a tuku
(příklad: smetanový sýr, bryndza)

plísňové sýry s bílou plísní na povrchu – obsah tuku 40–60%
(příklad: Brie, Hermelín, Camembert)

polotvrdé sýry – zrají déle, dobře se krájí, obsahují méně vody
(příklad: Čedar, Gouda, Eidam, Ementál, Raclette, Cantal)

tvrdé sýry – zrají dlouho, nízký obsah vody, obsah tuku až 50 %, dobře se strouhají
(příklad: Parmezán, pecorino, sbrinz)

tavené sýry – vyrábí se z jednoho nebo více druhů sýrů (tvrdých i měkkých) pomocí tavicích solí. Jsou trvanlivé, většinou různě dochucované

Proč jsou různé druhy sýrů?

Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Používá se mléko kravské, ovčí, kozí i mléko jiných savců (buvolí nebo třeba i velbloudí).

Různé druhy a příchuti sýrů jsou výsledkem použití mléka různých savců nebo různým procentem tuku v sušině, použití určitých druhů bakterií a plísní nebo různou délkou zrání a jinými postupy při zpracovávání. Další faktory zahrnují skladbu potravy zvířat a také přidávání chuťových přísad jako jsou bylinky nebo koření. Chuť může být ovlivněna také pasterizací mléka.

Jak se vyrábí sýr?

Nejdříve se smíchá mléko se sýrařskými bakteriemi a syřidlem. Postupně se míchá a zahřívá a tak se oddělí (vysráží) syrovátka. Zbylá hmota se poté přemístí do forem, kde se řádně vylisuje tvar sýra.

Poté je sýr přemístěn do solné lázně, která mu dodá jako první chuť. Následně se sýr zabalí do zrací folie a je umístěn v chladící komoře, kde dozrává několik týdnů.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.


zobrazit další dotazy