Zlatý sýr

Facebook Menu

Cibulový koláč s ementálem

  • 60 minut
  • obtížnost 4
Ingredience:

Na korpus:
mouka pšeničná hladká 250 gramů (+ na poprášení)
máslo 125 gramů
voda 5 lžic
sůl 1 špetka
Náplň:
cibule 3 kusy (větší)
cibule červená 3 kusy (větší)
slanina 200 gramů
smetana na šlehání 250 gramů
sýr Ementál Krolewski 150 gramů
vejce 3 kusy
tymián 4 snítky
olej olivový 2 lžíce
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka

Postup:

Nejprve si připravte křehké těsto: mouku, na kostičky nakrájené těsto a špetku soli dejte do foodprocesoru s velkým nožem, zapněte na vyšší obrátky a vyrobte drobenku. Postupným přidáváním vody se drobenka spojí v kouli těsta. Ve finální fázi je vyjměte z robotu a zpracujte ručně, aby se spojilo v jednolitou hmotu. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.
Mezitím si připravte náplň. Cibuli nakrájejte na klínky nebo na půlkolečka, slaninu na tenké proužky nebo na kostičky. Na pánvi zahřejte olej, přidejte slaninu a na středním plameni restujte, dokud slanina nezačne zlátnout, přidejte cibuli, snižte teplotu a za občasného míchání ji nechte zesklovatět, změknout a zredukovat asi na polovinu. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na placku o něco větší, než je koláčová forma, pomocí válečku je přeneste do formy, lehce vtlačte dovnitř, aby byla celá forma vyplněná, a přečnívající kusy těsta odkrojte. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou, zakryjte papírem na pečení, zasypte fazolemi a pečte 20 minut na 200 °C. Díky „slepému pečení“ zůstane těsto křupavé a náplň se do něj nevsákne.
V míse rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete, přidejte lístky tymiánu a nahrubo nastrouhaný sýr.
Na předpečené těsto rovnoměrně rozetřete cibulovou směs se slaninou, zalijte ji smetanovou směsí se sýrem a vejci. Teplotu snižte na 180 °C a pečte 25–30 minut.